Asistent pedagoga v mateřské škole - Čočková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá profesí asistenta pedagoga v mateřské škole. Teoretická část seznamuje s historií, postavením asistenta pedagoga v současném školství, jeho potřebným vzděláním pro výkon tohoto povolání a náplní práce. Dále je část věnována podpůrným opatřením a otázkám inkluze. V neposlední řadě jsou zde nastíněny možné problémy, které mohou během spolupráce učitele a asistenta pedagoga ve vzdělávacím procesu nastat. Praktická část prezentuje výsledky výzkumného šetření zaměřeného na přínos asistenta pedagoga ve třídě. Cílem je popsat jeho úlohu v mateřské škole a zjistit jakým způsobem probíhá spolupráce mezi ním, učitelem, žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a jejich rodiči. Stanovený cíl je naplněn pomocí polostrukturovaných rozhovorů s pěti asistenty pedagoga v mateřských školách.
A kindergarten teacher's assistant
Keywords: asistent pedagoga; spolupráce; mateřská škola; teacher's assistant; collaboration; kindergarten