Dětská šikana a právo - Smola, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2009)
Neuspokojivá a do jisté míry i velice obtížně řešitelná situace v oblasti dětské šikany, byla důvodem k realizaci analýzy a syntézy poznatků současného stavu tohoto sociálně patologického chování. Při vyšetřování školního šikanovaní první instancí (školou) je zásadním problémem jednotná definice šikany. Z používaných definic lze bezproblémově použít pouze takovou, která bude akceptována všemi třemi základními subjekty (žák, škola a zákonný zástupce nezletilého). Absence vysvětlování pojmu šikana je rovněž doménou trestně právních norem. Objasnění stavu dané situace je v této práci věnována značná pozornost. Definici, která se objevuje byť i v odborné literatuře, není možné považovat za definitivní (takovou definici lze snadno zpochybnit, napadnout a jasně deklarovat, že se jí daný subjekt necítí vázán, neboť používá jinou definici). Rovněž oblasti trestně právních norem, prevenci a výchově, jako nezastupitelné součásti eliminačního procesu tohoto sociálně patologického děje, je rovněž věnována patřičná pozornost. Kvalitativní výzkum, provedený za účelem získání relevantních informací, byl zaměřen na oblast základního školství, na statistické údaje Policie ČR, na informace získané ze Sdružení Linka bezpečí a Probační a mediační služby okresu Třebíč. Dále byl zaměřen na celorepublikové statistické údaje Policie ČR a vybraných nestátních neziskových organizací. O tom, že získaná data nelze generalizovat svědčí i nutnost dodržování některých zákonných ustanovení, což do jisté míry negativním způsobem ovlivnilo objektivitu výzkumu při získávání informací k pachateli (agresoru šikany), který nesplňuje věkovou podmínku trestnosti, přestože byla skutková podstata trestného činu naplněna.
CHILD BULLING AND THE LAW
Keywords: šikana; agresor; oběť; prevence; sociálně patologické jevy; trestně-právní normy; bullying; perpetrator; victim; prevention; socio-pathological phenomena; criminal law