Variace na téma čarodějnictví v americké literatuře - Crkvová, Simona (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této práce je srovnávací analýza vybraných příběhů z americké literatury s tématem čarodějnictví a jeho variacemi. Teoretická část práce podá informace o historii čarodějnictví, gotické literatuře a charakteristice magie. Dále se bude stručně zabývat britskou literaturou s tématem čarodějnictví do 16. století. Nejobsáhlejší kapitolou této části je historie příchodu puritánů na americké území, dále popis salemského procesu a přehled současných čarodějnických hnutí v USA. Vlastní analýza se zabývá třemi tématy: původ magických schopností u postav a význam jejich jmen; projev magických schopností; a otázka, zda díla obsahují téma pronásledování magii praktikujících bytostí.
Variations on the Theme of Witchcraft in American Literature
Keywords: Čarodějnictví; gotická literatura; puritanismus a puritáni; Salem; magické schopnosti; projev magických schopností; téma pronásledování čarodějnic v americké literatuře; Witchcraft; the Gothic literature; Puritanism and the Puritans; Salem witch trial; magical powers; manifestation of magical power; the topic of witch hunt in American literature