Komunální elity v Pacově v letech 1848-1918 - David, Josef (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce na téma ?Komunální elity v Pacově v letech 1848-1918? se zaměřuje na propojení lokálního politického a společensko-kulturního života. Důležitým bodem práce je vymezení místních poměrů zaměření na historickou, demografickou, národnostní, jazykovou i ekonomickou stránku města a okolního regionu včetně vývoje obecní správy v období mezi léty 1850-1862. Na základě dochovaných písemných a ikonografických pramenů zejména z fondu ?Archiv města Pacov?, uloženém ve Statním okresním archivu v Pelhřimově, se autor pokusil sestavit podobu jednotlivých pacovských zastupitelstev a městské rady pro období mezi léty 1862-1918. Analýzou voličských seznamů a řady dílčích pramenů se autor snažil sestavit síť provázanosti místních lokálních představitelů obecní samosprávy. Důraz je kladen na sociální a rodinné vazby (jednotlivých) představitelů, přičemž práce obsahuje i bližší biografie několika zastupitelských rodin. Jako prameny zde posloužily hlavně městské adresáře a římskokatolické matriky. Tyto a další prameny a materiály byly využity též pro sestavení krátkých biografií a dějin vybraných rodin. Cílem práce bylo též vytvořit biogramy jednotlivých příslušníků komunálních elit. Součástí diplomové práce jsou i autorovou badatelskou činností vzniklé rodokmeny některých pacovských rodin, které měly zastoupení v komunální politice.
Municipal elite in Pacov in the years 1848-1918
Keywords: komunální elita; společenský (spolkový) život; rodinné vazby; složení obecních zastupitelstev; rodokmeny; Rakousko-Uhersko; Municipal elite; social life; family ties; composition of local government; family tree; Austria-Hungary