Tvorba histologických preparátů - Janů, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá technologií tvorby histologických preparátů a jejich vyhodnocováním. Na 40 stranách popisuje podrobně tvorbu histologických preparátů, které jsou rozděleny podle jednotlivých druhů tkání a způsobu jejich barvení. Celkem bylo zpracováno 30 preparátů lidských tkání konkrétně játra, tenké střevo, tlusté střevo, ledvina, plíce, srdce, slezina, lymfatická uzlina, mozek, mozeček, nadledvina, kůže. Všechny tkáně jsou obarveny stejným barvením Hematoxylin-eosin spolu s dalšími specifickými barveními pro danou tkáň, jako je například barvení kolagenních vláken, barvení železa, barvení elastických vláken, barvení polysacharidů, impregnace retikulárních vláken a další. Všechny preparáty byly elektronicky zpracovány a jsou uvedeny v grafické podobě v příloze této práce a podrobně popsány a zhodnoceny v kapitole výsledky. Při popisování byl hodnocen zejména vztah tkáně k použitým druhům barvení.
Production of histological slides
Keywords: histologie; mikroskopické preparáty; barvení; mikroskopická technika; histologická technika; histology; microscopical preparation; staining; microscopic technic; histological technic