Porovnání různých metod separace drenážního odtoku se změnou teploty drenážní vody - Pomije, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato disertační práce se zabývá možností použití teploty vody jako přirozeného stopovače pro dvousložkovou metodu separace drenážního odtoku, navržením rovnice teplotní metody a stanovením účinnosti vzhledem k dalším běžně používaným metodám. Možnost použití teploty pro separaci vyplývá ze zjištěného poznatku, že náhlá změna objemu drenážního odtoku je doprovázena i změnou jeho teploty. K řešení všech částí této práce byl používán výběrový soubor dat o srážkoodtokových událostech v povodí Kopaninského potoka a Dehtáře, respektive z jejich subpovodí P6, KL a KP. Ta se dají zařadit mezi malá povodí v oblasti krystalinika s rozlohou do 1 km2, jejichž vodní režim půd je ovlivněn plošným systematickým odvodněním. Cíle práce byly dosaženo pomocí porovnávání jednotlivých výsledků separací vybraných metod. K tomuto účelu byly požité klasické statistické metody a srovnávací koeficienty. Jedním z prvotních výsledků práce je zjištění potřeby blíže specifikovat původ nové složky odtoku ve sledovaných subpovodích, který ovlivňuje charakteristiky použitých stopovačů. S tímto souvisí důkladné poznání všech vstupů vod do odtoku. Na tomto základě byly upřesněny základní rovnice separace dle izotopů a separace dle teploty. Tato úprava je určující pro přesnost výsledných hodnot separací. Následující kroky porovnání výsledků separací potvrzovaly vysokou úspěšnost shody separací mezi izotopickou a teplotní metodou. Výsledky zbývajících metod byly horší,ze statistického hlediska až odlišné. Opakovaně se tímto způsobem potvrdilo, že teplotu lze velmi úspěšně použít jako přirozený stopovač pro separaci odtoku, a to i přes popsané omezující podmínky použití. Pro samostatné použití vhodné rovnice teplotní metody byl také určen vhodný parametr srážkoodtokových událostí, u kterého je očekávána schopnost stanovení původu nové vody. Došlose také ke zjištění, že současné použití teplotní a izotopické separace může recipročně eliminovat omezující podmínky obou metod a pomoci ke zpřesnění obou metod a stanovení původu nové složky odtoku.
Comparison of different separations methods of drainage runoff with drainage water temperature change