Využití tříděného recyklovatelného odpadu v činnostech mateřské školy - Nováková, Stanislava (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce zpracovává informace o začlenění tématu třídění a recyklace odpadu do environmentální výchovy v mateřských školách, možnostech využití tříděného odpadu pro tvořivé a rukodělné činnosti v MŠ (zdroje inspirace z ČR a zahraničí). Skládá se z části teoretické, praktické a příloh. V teoretické části se pokusím pomocí odborné literatury a textů dostupných ve virtuální podobě na internetu vysvětlit několik pojmů týkajících se odpadů a ekologie. V části praktické a v části příloh se budu věnovat využití recyklovatelného tříděného odpadu v některých činnostech mateřských škol, které jsem měla možnost navštívit během své průběžné a souvislé pedagogické praxe ve druhém a třetím ročníku studia oboru Učitelství pro mateřské školy. Budu zde rozebírat aktivity - činnosti, které jsem realizovala s mnohým recyklovatelným odpadovým materiálem. Přípravu aktivit, jejich realizaci a vyhodnocení zpětné vazby jsem provedla ve třídě Kapříků v MŠ Větrná v Českých Budějovicích, ve třídě Žluťásků v MŠ U čtyř barviček odloučené pracoviště MŠ Mozaika Jihlava, ve třídě Ptáčků v MŠ Zeyerova v Českých Budějovicích a na mimoškolních akcích - zájmových volnočasových aktivitách zprostředkovávaných dětem na některých víkendových výpravách PS T.O. Mešnice.
The use of recycled waste in activities at kindergardens
Keywords: odpad; recyklace; environmentální; činnosti v mateřské škole; waste; recicling; environmental; activities of nursery schools