Zajištění zdravotní nezávadnosti potravin s využitím systému HACCP v potravinářském podniku - Tomečková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2009)
Systém kritických kontrolních bodů HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) je systém založený na prevenci a analýze nebezpečí a přispívá k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin. Nutnost závést systém HACCP v potravinářské organizaci je dán legislativou České republiky a legislativou Evropské unie a je v souladu s Codex Alimentarius (Potravinářským zákoníkem). Bakalářská práce zahrnuje teoretické poznatky o systému HACCP a analýze nebezpečí a praktickou část s přiblížením systému HACCP konkrétní potravinářské organizace Dr. Oetker, s.r.o. Organizace musí mít zavedenou dokumentaci HACCP, provedenou analýzu nebezpečí, stanoveny kritické kontrolní body CCP a nápravná opatření při překročení kritických mezí. Systém je neustále v celém výrobním procesu ověřován. Systém HACCP podléhá certifikaci, na jeho principech je založena mezinárodní norma ISO 22000 o systému managementu bezpečnosti potravin. HACCP jako součást politiky bezpečnosti potravin organizace přispívá k vyloučení nebezpečných činitelů z výrobního procesu potravin a tím i zamezení ohrožení spotřebitelů.
Guarantee of health impeccability of foodstuffs with the application of HACCP in a food-processing company
Keywords: bezpečnost potravin; kritický kontrolní bod CCP; kritická mez; systém HACCP; zdravotní nezávadnost; food safety; critical control point CCP; critical limit; system HACCP; health impeccability