Vývoj spotřeby králičího masa v ČR v letech 1995 - 2010 - Šperlín, Radomír (Jihočeská univerzita, 2015)
ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá vývojem spotřeby králičího masa v České republice v letech 1995 2010. Hlavní význam chovu králíků je produkce masa, kterého seve světě se v současné době vyprodukuje 1 1,3 mil. tun. I přes své výborné nutriční vlastnosti je pouze doplňkovým druhem masa. Od roku 1995 do roku 1999 se v České republice zvyšovaly stavy králíků a od roku 2000 došlo k postupnému poklesu stavů králíků v malochovech a mírnému zvýšení stavů faremních chovů. Zároveň se snižovala produkce a spotřeba králičího masa, došlo k navyšování dovozu masa hlavně z Číny a vývozu do Německa. Spotřeba králičího masa byla v roce 1995 3,4 kg*osoba-1*rok-1 a v roce 2010 pouze 2,2 kg*osoba-1*rok-1. Naproti tomu došlo ke zvýšení spotřeby drůbežího masa ze 13,0 kg*osoba-1*rok-1 na 24,5 kg*osoba-1*rok-1, což je dáno hlavně cenou. Cena zemědělských výrobců byla v roce 1995 u králičího masa 40,87 Kč*kg-1, u drůbežího masa 22,22 Kč*kg-1. V roce 2007 byla u králičího masa 46,32 Kč*kg-1 a u drůbežího masa 20,98 Kč*kg-1.U králičího masa došlo k nárůstu ceny o cca 13 %, u drůbežího masa ke snížení ceny cca o 5 %. Cena průmyslových výrobců byla v roce 1995 u králičího masa 87,50 Kč*kg-1, u drůbežího masa 38,81 Kč*kg-1. V roce 2007 byla u králičího masa 92,00 Kč*kg-1, u drůbežího masa 39,06 Kč*kg-1.U králičího masa došlo k nárůstu ceny o cca 5 %, u drůbežího masa se držela na stejné úrovni. Nejvyšší spotřeba je u vepřového masa, kdy v roce 2010 byla 41,6 kg*osoba-1*rok-1.
Trends in the consumption of rabbit meat in the Czech Republic in 1995 - 2010
Keywords: Klíčová slova: králičí maso; spotřeba; senzorické vlastnosti; Key words: rabbit meat; consumption; sensory properties