Názory pedagogů a žáků druhého stupně vltavotýnských základních škol na legalizaci marihuany - Havlíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce nese název Názory pedagogů a žáků druhého stupně vltavotýnských základních škol na legalizaci marihuany. Tato práce v teoretické části obsahuje základní informace o historii marihuany, jejích účincích, užívání a rizicích s ním spjatých. Podrobně jsou v bakalářské práci popsány také oblasti, kde se využívá léčivých účinků této drogy, neboť právě fakt, že marihuana může mít na zdraví blahodárné účinky, patří mezi hlavní argumenty zastánců legalizace. K lepšímu pochopení problematiky je v teoretické části vysvětleno postavení konopných drog v mezinárodních úmluvách, evropském právním řádu a české legislativě. V praktické části autorka dotazníkovým šetřením na základních školách v Týně nad Vltavou zjišťovala, jaký názor na legalizaci marihuany mají žáci a jejich učitelé. Kromě názoru na samotnou legalizaci dotazník obsahoval mimo jiné i otázky, zda respondenti považují tuto drogu za zdravotně a společensky nebezpečnou a jaké konkrétní komplikace související s jejím užíváním znají. Závěrem, který práce přinesla, je, že žáci jsou o něco benevolentnější k legalizaci marihuany. Osmdesát procent dotazovaných pedagogů se vyslovilo rozhodně proti legalizaci. Jedním ze závěrů, které autorka učinila je také fakt, že dotazovaní žáci ve velké míře podporují legalizaci marihuany, avšak jen malé procento z nich se o danou problematiku blíže zajímá. Autorka se tedy domnívá, že by bylo vhodné zvýšit všeobecnou informovanost o této droze a to nejen mezi žáky, ale také mezi jejich pedagogy.
Opinions of teachers and pupils in the second level of basic schools in Týn nad Vltavou about legalization of marihuana
Keywords: konopné drogy; léčivé účinky; legalizace marihuany; marihuana; pedagog; žák; hemp drugs; medicinal effects; legalization of marihuana; marihuana; teacher; pupil