Genetická rozmanitost českých populací kriticky ohrožených modrásků (Lepidoptera, Lycaenidae) - Beneš, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Čeleď modráskovití (Lepidoptera: Lycaenidae) je kosmopolitní. Některé druhy jsou hojné v České republice, ale některé jsou naopak na pokraji vyhynutí ať už z důvodu nedostatku přirozeného prostředí, nebo nedostatku živné rostliny. Mezi nejohroženější druhy na území České republiky patří modrásek ligrusový (Polyommatus damon (Denis a Schiffermüller, 1775)) a modrásek komonicový (Polyommatus dorylas (Denis a Schiffermüller, 1775)). Cílem této práce je v literární rešerši popsat biologii obou druhů, zhodnotit důvody ohroženosti a možnosti praktické ochrany. Dále v praktické části popsat genetickou rozmanitost českých populací kriticky ohrožených modrásků, modráska ligrusového a modráska komonicového a srovnat je s evropskými populacemi pro případný import zahraničních jedinců do českých populací. Určení genetické příbuznosti je velmi důležité pro případnou reintrodukci či oživení českých populací importovanými jedinci ze zahraničních populací. Touto prací bylo zjištěno, že modrásek ligrusový je geneticky různorodější než modrásek komonicový a jeho různorodost není dána čistě geograficky. Dá se usuzovat, že populace obou druhů prošly "bottleneck" efektem, a proto dochází k silnému genetickému driftu. Dále bylo zjištěno, že středoevropští jedinci nejsou geneticky identičtí s jedinci z jihoevropských refugií a z Pobaltí a množství haplotypů u obou druhů je ve střední Evropě vysoké. Z těchto důvodů současný výskyt není následkem šíření po skončení glaciálu. Podle zjištění v této práci je vhodnější chránit všechny stávající populace zvlášť, než je posilovat doplňováním jedinců z jiných populací, protože mohou být od sebe vzájemně geneticky odlišné. Diskuse je zaměřena především na budoucí plány péče o stávající české lokality těch modrásků, což vztahuji ke svým výsledkům.
Genetic diversity of Czech populations of critically endangered blues (Lepidoptera, Lycaenidae)
Keywords: Polyommatus damon; Polyommatus dorylas; kriticky ohrožené druhy; populační genetika; Lycaenidae; Česká republika; Střední Evropa; Polyommatus damon; Polyommatus dorylas; critically endangered species; Lycaenidae; population genetics; Czech Republic; Central Europe