Výkon rodičovské zodpovědnosti - Šulista, Michal (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá výkonem rodičovské odpovědnosti a převážně pak popisem Cochemského modelu, který s tímto výkonem úzce souvisí. Jejím cílem je popsat a zanalyzovat výkon rodičovské zodpovědnosti jako celek a dále detaily týkající se této problematiky. Především pak popsat základní vztahy probíhající mezi rodiči a dětmi, v návaznosti na výkon rodičovské zodpovědnosti, rodičovskou odpovědnost jako takovou a možné řešení konfliktů, mezi něž spadá i popis Cochemské praxe. Práce je rozdělena na dvě základní části, a to na část teoretickou a praktickou. Část teoretická se skládá z vymezení základních pojmů, které se týkají problematiky rodičovské zodpovědnosti. Další kapitola této části je složena z popisu rodičovské zodpovědnosti ve vztahu k dítěti a taktéž je zde probíráno její provádění v případech, kdy spolu rodiče žijí či nikoli. Dále se teoretická část zabývá řešením rodičovských konfliktů soudní i mimosoudní cestou. Finální část teoretického vymezení se týká Cochemské praxe, převážně pak jejím začátkem a oficiálním německým vymezením, dále pak popisem této praxe na českém území. Dochází zde ke komparaci obou způsobů aplikace Cochemské praxe. Nadále pak práce poskytuje náhled na klady a zápory dané problematiky a ve finále ústí v možné návrhy a opatření pro vylepšení modelu v České republice. Praktická část práce je zaměřena na sumarizaci a vyhodnocení informací, týkajících se využívání Cochemské praxe. Data jsou získány z dotazníkového šetření u zaměstnanců orgánu sociálně-právní ochrany dětí (dále jen "OSPOD"). Tyto informace jsou dále analyzovány a poskytují odpovědi na výzkumné otázky, které jsou v závěru diskutovány.
Exercise of parental responsibility
Keywords: Výkon rodičovské odpovědnosti; rodičovská odpovědnost; rodičovský konflikt; možnosti řešení konfliktů; orgán sociálně-právní ochrany dětí; Cochemská praxe; Exercise of parental responsibility; parental responsibility; parental conflict; conflict resolution options; Authority child protection; Cochem practice