Kvalita života u chronicky nemocných dětí - srdce - Borská, Aneta (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce s názvem ‚qKvalita života u chronicky nemocných dětí - srdce'' podává v teoretické části přehled o problematice dětské kardiologie včetně anatomie srdce, vyšetřovacích metod v kardiologii, příčin a dělení arytmií a v neposlední řadě jejich léčbou včetně použití metod kardiostimulace a implantabilního kardioverteru - defibrilátoru. Dále je charakterizována a specifikována kvalita života, její rozsah pojetí a význam hodnocení. Závěr teoretické části je věnován chronicky nemocnému dítěti a jeho vývojovým aspektům. Praktickou část tvoří vytyčený cíl bakalářské práce a stanovené hypotézy. Následuje metodický popis postupu výzkumu a použité techniky. Kapitola ‚qVýsledky'' podává zprávu o proběhlém šetření v podobě grafů s jejich slovním popisem, a ty jsou následně porovnávány v diskuzi. Cílem práce je zmapovat kvalitu života a další souvislosti v problematice dětské kardiologie se zaměřením na skupinu dětí s implantovanými kardiostimulátory. Soustředit se na zásadní problémy a pokusit se navrhnout optimální řešení. Záměrem práce je zjistit, do jaké míry ovlivňuje implantace kardiostimulátoru kvalitu života dětí. Data respondentů byla získána metodou dotazování, pro kterou byla použita technika nestandardizovaného dotazníku, který se zabývá třemi doménami - fyzickou, psychickou a sociální. Z výsledků práce vyplývá, že děti své omezení ve srovnání s optimem vnímají. V porovnání pohledu dětí na vlastní tělo po implantaci kardiostimulátoru z hlediska pohlaví jsou patrné rozdíly. Teoretická část i výsledky výzkumu mohou sloužit jako shrnutí poznatků o problematice části dětské kardiologie, věnované poruchám srdečního rytmu, jež je nutné řešit implantací kardiostimulátoru ve vztahu ke kvalitě života a také o prožívání nemoci v závislosti na vývojových aspektech dítěte. Využít ji mohou rodiče, kliničtí dětští psychologové, praktičtí dětští lékaři pro děti a dorost či jiní, kteří chtějí nebo potřebují získat podrobnější informace týkající se tématu.
Quality of life in children with chronic diseases of heart
Keywords: arytmie; chronická nemoc; dítě; kardiostimulátor; kvalita života; srdce; arrhythmia; chronic disease; child; pacemaker; quality of life; heart