Hodnotový svět současné mládeže - Havelková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce je zaměřit se pomocí dotazníkového šetření na hodnotovou orientaci mládeže a zjistit, jaké hodnoty současná mládež preferuje. Teoretická část práce si klade za cíl vysvětlit jednotlivé klíčové pojmy. Přibližuje názory různých odborníků, kteří se tímto tématem zabývali. Praktická část je zaměřena na vyhodnocení získaných údajů a popsání výsledků. Dotazník má za úkol zjistit, jaké hodnoty mládež uznává, co považuje v životě za nejdůležitější a jaké z patologických jevů společnosti nejvíce odsuzuje. Dále by měl odhalit, jestli má mládež nějaké vzory a v případě, že ano, tak jaké. Výzkum bude také zaměřen na vývoj hodnot s přihlédnutím k věku, na rozdíly mezi chlapci a dívkami a na rozdílnost v hodnotách, vznikajících jiným místem bydliště a jinou sociální vrstvou.
The value world of present youth
Keywords: pubescence; adolescence; hodnoty; postoje; motivy; potřeby; vzory