IntactTM BLES (breast lesion excision system) a úloha radiologického asistenta při zavádění nového přístroje do praxe - Nedvědová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Systém Intact BLES (Breast Lesion Excision System) je nová radiologická metoda, patřící do oblasti intervenčních výkonů v oblasti mléčné žlázy, kterým dnes obecně říkáme mamotomie. Tyto výkony patří v radiologii k nejmladším a jejich rozvoj můžeme sledovat až v posledních 10 letech. Primárním úkolem mamotomie byl a je odběr větších reprezentativních tkáňových vzorků z podezřelých míst v prsu, kdy je odebíráno v průměru 15 vzorků tkáně mléčné žlázy. Zhruba po 10 letech se od tohoto typu opakovaného prostého mechanického odběru tkáně, byť za přítomnosti vakua, dostáváme k nové mamotomické metodě. Jedná se o jednorázové odebrání tkáně za použití radiofrekvenční energie. I tento postup využívá vakua, v tomto případě však vakuum slouží pouze k odsávání plynů a kapalin z místa bezprostředně přiléhajícího k oblasti odběru a tím umožňuje zachovat správné parametry v době kauterizace. Avšak největší výhodou této metody je možnost odběru celé léze prsu až do velikosti ložiska o průměru 2 centimetrů. Bakalářská práce obsahuje detailní zprávu o nové metodě a úkolů radiologického asistenta, statistická data z archivu MOÚ z oblasti intervenčních výkonů na prsu, na kterých jsem se podílela, a také z běžných neintervenčních vyšetření prsů, která jsou běžnou součástí práce radiologického asistenta. Ke zpracování bakalářské práce byly použity také zdroje české i zahraniční literatury, odborných publikací a časopisů včetně zdrojů internetových. Dohledávala jsem především technická specifika a částečně i fyzikální zákonitosti týkající se nového přístroje InactTM BLES. Do studie byly zařazeny ženy vyšetřené v MOÚ Brno v období únor 2012 - červenec 2012, u nichž byl zjištěn suspektní nález s následným doporučením k jeho odstranění pomocí mamotomu.
IntactTM BLES (breast lesion excision system) and the radiology assistant role in the introducing new instruments into the practice
---
Keywords: Mamotomie; mamografie; stereotaxe; radiofrekvenční; radiofrekvenční ablace; stereotaktická vakuem asistovaná biopsie (SVAB); ultrazvuková vakuem asistovaná biopsie (UVAB; Breast lesion excision systém (BLES); Mammotomy; mammography; stereotaxy; radiofrekvencion; radiofrekvencion ablation; stereotacticaly vakuum asisted biopsy (SVAB); ultrasound vakuum asisted biopsy (UVAB); Breast lesion excision systém (BLES)