Využití statistických metod při zjišťování socioekonomického potenciálu vybraného mikroregionu Jihočeského kraje - Hlavsová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
V této práci jsem se zaměřila na využití statistických metod při zjišťování socioekonomického potenciálu mikroregionu Prachatice. Provedla jsem množství šetření, např. zjištění struktury souboru dle jednotlivých ukazatelů, posouzení socioekonomických podmínek, zjištění asociace mezi vybranými ukazateli, srovnání názorů občanů a zástupců obcí, nalezení zdrojů financování obcí a analýzu trvale udržitelného života v obcích. K analýze dat jsem využila především četností, kontingenčních tabulek a shlukové analýzy. Podařilo se mi prokázat souvislost mezi většinu z vybraných znaků. Dále jsem zjišťovala spokojenost respondentů s obslužností obce, názory na příčiny slabosti obcí, názory na projev hospodářské slabosti obcí a názory na možnosti zlepšení života v obcích. Poté jsem se rozhodla porovnat názory občanů a zástupitelů obcí. U názorů občanů a zastupitelů obcí mě ještě zajímaly názory na hospodářskou slabost obcí. Většina občanů i zástupitelů obcí vnímají obce zcela nebo zčásti jako hospodářsky slabé. S obslužností obcí jsou však občané a zástupitelé obcí většinou spokojeni. Příčiny a projev hospodářské slabosti obcí nevnímají občané ani zástupitelé obcí jako silný, s výjimkou nízkého podílu vysokoškolsky vzdělaných lidí, což zastupitelé obcí vnímají jako silnou příčinu hospodářské slabostí obcí. Za největší možnost zlepšení života v obcích je považováno posílení cestovního ruchu a služeb. Porovnáním názorů občanů a zástupitelů obcí zvlášť by podle názorů občanů přispělo ke zlepšení života v obcích posílení turistického ruchu a podle názoru zástupitelů obcí posílení živnostenké činnosti.
Use of statistical methods in researching socio-economic potential of selected microregion of South Bohemia
Keywords: četnosti; kontingenční tabulky; shluková analýza; percent occurrences; kontingent tables; Cluster analysis