Poválečné osudy nacistického lékaře Josefa Mengeleho - Jurcová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je analýza a interpretace osobnosti nacistického lékaře Josefa Mengeleho s důrazem na jeho poválečné osudy. V první části se soustřeďuji na jeho lékařskou a nacistickou kariéru, přičemž přibližuji jeho "děsivý výzkum" v koncentračním táboře v Osvětimi v období druhé světové války. Jádro práce představuje druhá část, v níž sleduji jeho dramatický život po druhé světové válce, kdy se musel J. Mengele skrývat, stěhovat a často měnit místa svého působení, aby do konce života unikal spravedlnosti. Práce je cenným svědectvím jak o zrůdnosti totalitní ideologie nacizmu, tak i odborném pochybení nejvýznamnějšího lékaře 20. století.
Post-war life of the Nazi doctor Joseph Mengele
Keywords: Josef Mengele; koncentrační tábory; německý nacismus; Adolf Hitler; 1933-1945; Joseph Mengele; concentration camps; German Nazism; Adolf Hitler; 1933-1945