Metabolický profil dojnic holštýnského plemene v průběhu laktace - Horčičková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce byla zaměřena na vyhodnocení dvou metabolických profilů u dojnic holštýnského plemene na základě sestavených krmných dávek pro jednotlivé fáze laktace. Metabolické testy byly provedeny u dojnic v období rozdojování, vrcholu laktace a 2. fáze laktace. U krmných dávek byla spočítána bilance živin. U metabolických profilů byly vyhodnocovány hematologické a biochemické parametry, makrominerální a močový profil. Práce u obou metabolických profilů prokázala snížený počet erytrocytů, což může souviset s výskytem anemie. V období vrcholu laktace lze uvažovat o energetickém deficitu vzhledem k nízkému obsahu triacylglycerolů. U profilových testů byla zjištěna přítomnost ketolátek v moči v období rozdojování. Toto zjištění souvisí s negativní energetickou bilancí, která se vyskytuje v průběhu prvních dvou měsíců po otelení. V rámci minerálního profilu by měla být věnována pozornost zejména obsahu vápníku, který byl snížený u obou profilů. Při porovnání profilů prováděných v roce 2011 bylo zjištěno, že došlo k úpravám krmné dávky a k navýšení obsahu hlavních živin, což se projevilo u dojnic zlepšením metabolických účinků. V chovu dojnic by měl být přesto kladen zvýšený důraz zejména na období rozdojování a doporučením pro předcházení anemii či jiných onemocnění je provádění výběrového metabolického testu.
The metabolic profile of the milch cow of holstein breed in the period of lactation
Keywords: holštýnský skot; metabolický profil; krmná dávka; laktace; anemie; energetický deficit; Holstein breed; metabolic profile; nutritive ration; lactation; anaemia; energetical deficit