Vliv minerálního hnojení na primární produkci travinného mokřadního porostu - Lazárková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je součástí projektu GA ČR 526/09/1546 ('' Význam nově asimilovaného uhlíku pro interakce rostlin s půdou v mokřadních travinných ekosystémech v proměnlivých podmínkách vnějšího prostředí''). Cílem práce je stanovit nadzemní produkci travinného mokřadního porostu Přírodní rezervace Záblatské louky u Třeboně a posoudit, zda hnojení v předchozích letech má vliv na jeho druhové složení a produkci. Nadzemní biomasu jsem stanovila v červnu 2009 destruktivní metodou. Celkově se odebralo ze 12 ploch 24 vzorků (výnos + strniště). Odebíraly se vzorky z plošek o rozměrech 0,5 x 0,5 m. Získané hodnoty biomasy byly převedeny na plochu 1 m-2. Vliv hnojení byl studován na plochách, na něž v letech 2006 až 2008 byly aplikovány různé dávky minerálních hnojiv: 300 kg NPK . ha-2 (varianta HI), 65 kg NPK . ha-2 (varianta LOW) a plocha nehnojená (varianta NO). Celková nadzemní biomasa činila 723,05 g.m-2 u varianty HI, 711,12 g.m-2 u varianty LOW a 712,72 g.m-2 u varianty NO. Dlouhodobé hnojení potlačilo produkci mechů.
Effect of fertilization on primary production of a herbaceous wetland stand
Keywords: Mokřad; Nadzemní biomasa; Třeboňsko; Výnos a strniště; Wetland; Aboveground biomass; Třeboňsko; Yield and stubble