Negativní aspekty životního stylu pracovníků Zdravotnické záchranné služby na Českobudějovicku - Pacholíková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá negativními aspekty životního stylu pracovníků zdravotnické záchranné služby na Českobudějovicku. Teoretická část práce charakterizuje integrovaný záchranný systém a zařízení zdravotnické záchranné služby. Dále popisuje pojem životní styl a jeho možné negativní aspekty v oblasti výživy, pohybové aktivity, psychické zátěže, syndromu vyhoření, kvality spánku a návykových látek. Pro kvantitativní výzkum bylo použito dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo celkem 72 pracovníků zdravotnické záchranné služby spadající pod územní oblast Českobudějovicka. Praktická část vyhodnocuje získané odpovědi a porovnává je s danými hypotézami. Mezi hlavní zjištěné negativní aspekty životního stylu respondentů patří nedostatečná pohybová aktivita, nepravidelnost ve stravování, nedostatek spánku, nepravidelnost v regeneraci a relaxaci, nadměrný stres a vliv zážitků ze zaměstnání na osobní život.
The negative aspects of lifestyle of emergency workers in České Budějovice
Keywords: negativní aspekty; životní styl; zdravotnická záchranná služba; negative aspects; life style; emergency workers