Obchod s papouškem žako (Psittacus erithacus) na území EU ve vztahu k třetím zemím - Gallistlová, Renata (Jihočeská univerzita, 2015)
Vzrůstající mezinárodní obchod s exotickými "domácími mazlíčky" se podílí na ztrátě biologické rozmanitosti. Papoušek žako je známý jako jeden z nejčastěji chovaných ptáků v zájmovém chovu. Jeho oblíbenost u člověka je přičítána inteligenci, kognitivním a komunikativním schopnostem papouška. Celosvětově je papoušek žako třetím nejčastěji obchodovaným volně žijícím druhem ptáka. Předmětem této práce je vyhodnocení mezinárodního obchodu s papouškem žako (Psittacus erithacus) zařazeným v příloze II úmluvy CITES, mezi Evropskou unií a třetími zeměmi v letech 1994-2013, zpracované dle internetové databáze CITES Trade Database a výroční zprávy CITES EU 2004. Obchod byl rozdělen na export a import dle dvou poddruhů a v rámci těchto kategorií byly hodnoceny hlavní země dovozu a vývozu, původ a účel obchodovaných exemplářů. Bylo zjištěno, že trend dovozu živých exemplářů do EU během let 1994-2005 stoupal, v letech 2006-2013 však klesal. Trend vývozu živých exemplářů z EU mírně stoupal v letech 1994-2001 a 2006-2013.
Trade with Grey Parrot (Psittacus erithacus) in EU in relation to third countries
Keywords: papoušek; mezinárodní obchod; CITES; vývoz; dovoz; (\kur{Psittacus erithacus}); parrot; international trad; CITES; export; import; (\kur{Psittacus erithacus})