Historie vzdělávání v Bernarticích v letech 1894-1945 - Černý, Patrik (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá historií vzdělávání v obci Bernartice mezi léty 1894-1945. Popisuje v pěti kapitolách vývoj školství v obci a vznik nových škol s přihlédnutím k mimořádným událostem. Práce nás v první kapitole seznámí s obecnou historií obce od jejího prvního osídlení do roku 1945 a v této kapitole také mapuje historii vzdělávání od prvních zmínek do roku 1894. Následují kapitoly, které jsou děleny podle dějinných událostí. Všechny kapitoly jsou členěny na stejné podkapitoly, které se zabývají učiteli, žáky, mimoškolními aktivitami, mimořádnými událostmi a válkami. Práce nabízí chronologický přehled vývoje bernartického vzdělávání.
History of education in Bernartice in years 1894-1945
Keywords: historie vzdělávání; Bernartice; obecná škola; měšťanská škola; žáci; učitelé; kroniky; history of education; Bernartice; primary school; secondary school; pupils; teachers; chronicles