Investiční životní pojištění - Toman, František (Jihočeská univerzita, 2007)
Pojistný trh nabízí širokou škálu různých druhů pojišťovacích produktů. Pojišťovny nabízejí produkty z oblasti majetkového pojištění, pojištění odpovědnosti a také různé druhy životního i neživotního pojištění. Klient má tak možnost vybrat si produkt, který plně odpovídá jeho potřebám a požadavkům. Kapitálové či investiční životní pojištění jsou jedněmi z nejvíce využívaných v oblasti životního pojištění. Kapitálové životní pojištění je starší produkt, který na trhu existuje již dlouho, ale svojí konstrukcí nedává klientovi možnost se jakkoliv zapojit a mít možnost kdykoliv v průběhu trvání smlouvy ovlivnit rozložení pojistných částek. Proto přišly pojišťovny s novým a velice flexibilním životním pojištěním, které potřebám dnešních klientů plně vyhovuje a dává jim tak možnost zapojit se a spolurozhodovat o svých financích a je jím právě IŽP. Srovnání těchto dvou druhů životního pojištění je cílem práce. Popisuje v čem se pojištění liší, jaké jsou jejich výhody nebo naopak nevýhody, ale udává i možnost kombinace IŽP ve spolupráci s hypotečním úvěrem. Co je důležité a jak nastavit investiční životní pojištění, aby jej banka akceptovala jako možné zajištění financování bydlení.
Unit Linked Insurance
Keywords: investiční životní pojištění; kapitálové životní pojištění; investování; podíl na zisku; hypotéka; Unit Linked Insurance; Endowment Insurance; investing; share in profit; mortgage