Negativní vliv médií na životní styl z pohledu sociální pedagogiky - Rezková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Dnes, kdy média a životní styl, respektive zdravý životní styl jsou velkými fenomény doby, hlavním cílem této bakalářské práce je analyzovat si právě tyto pojmy. Tato práce je pro naplnění cíle rozdělena na dvě části, a to část teoretickou a část praktickou. První, teoretická část je koncipována do tří větších kapitol. První kapitola vymezuje základní pojmy týkající se médií, vymezuje jejich charakteristiku, zabývá se jejich funkcemi, druhy médií, zaměřuje se také na jejich vznik a vývoj a podstatná část kapitoly nám také předkládá možné vlivy a účinky médií na naši společnost. Navazující kapitola pojednává o životním stylu naší společnosti. A vzhledem k tomu, že se jedná o velmi aktuální téma, předkládá nám zásady zdravého životního stylu. Samozřejmě nabízí také náhled do oblasti wellness, které je široce protnuto se zdravým životním stylem a v budoucnu bude do životů jednotlivců i celé naší společnosti prostupovat čím dál tím více. Třetí kapitola se pak zaměří na negativní vlivy médií na životní styl jak z obecného hlediska, tak následně i z hlediska sociální pedagogiky. Praktická část bakalářské práce je založena na výzkumném šetření, které bylo prováděno prostřednictvím anonymního dotazníku a jehož hlavním cílem bylo zjistit, do jaké míry se lidé nechají ovlivňovat médii, zda je média ovlivňují i v oblasti zdravého životního stylu, a zdali je v dnešní době pro lidi důležitý zdravý životní styl.
The negative influence of massmedia on the lifestyle from the perspective of social pedagogy
Keywords: média; historický vývoj médií; negativní vlivy médií; životní styl; zdravý životní styl; wellness; Media; historical development of the mass media; negative impact of the mass media; lifestyle; healthy lifestyle; wellness