Potravní preference vybraných druhů hadů - Stará, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tuto práci jsem zaměřila na druh velmi známý na našem území užovka obojková (Natrix natrix). Pokusy jsem prováděla nejdříve na dospělých jedincích a pak na mláďatech. K práci jsem použila ypsilonové experimentální zařízení. Za nabízenou potravu jsem zvolila skokana zeleného (Rana escualenta ) a dvě velikosti kapra obecného (Cyprinus carpio ). Testovala jsem ve třech typech pokusů. První typ bylo prázdné rameno a malá ryba, druhý typ byla malá a velká ryba, třetí typ malá ryba a obojživelník. K pokusům jsem použila pouze namočenou vatu v dané potravě, která byla umístěna v plastových boxech na konci dvou ramen bludiště. Výsledek ukázal že dospělí jedinci jsou méně vybíravější v potravě než mláďata, která téměř vždy preferovala žábu před rybou.
Dietary preferences of selected snake species
Keywords: potravní preference; Natrix natrix; ypsilonové experimentání zařízení; vomeronazální orgán; dietary preference; Grass snake; Y-maze; vomeronasal organ