Chyby v účetní praxi, rešerše dostupných zdrojů, vyhodnocení a konfrontace s teoretickým zázemím - Sedláčková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Problematika účetních chyb se řadí ke stále aktuálnímu tématu. Jako taková byla i předmětem diplomové práce. Cílem analýzy byla rešerše a aplikace možných opatření v oblasti nejčastějších chyb v účetnictví, vymezení základních pojmů - pravda, chyba, omyl a podvod v účetnictví, způsob jejich oprav a prevence. V některých případech je pak návaznost účetních chyb na podvody, vymezení definice kreativního účetnictví a způsoby falšování účetních výkazů. Práce je rozčleněna na dvě hlavní části: teoretickou a praktickou, v jejímž rámci je zpracována diskuse a výsledky. Úvod teoretické části vymezuje právní úpravu účetnictví, vztah zákona o dani z příjmů k účetnictví a etiku v účetní praxi a pohled jednotlivých autorů na problematiku účetních chyb. V Praktické části jsou pak prezentována stanoviska k běžně poskytovaným informacím na základě publikací vč. doplňujících informací vycházejících z osobní praxe.
Erros in accounting practices, research available resources, evaluation and confrontation with the theoretical background
Keywords: účetní chyby; účetní podvody; zneužívání účetnictví; chyby; kreativní účetnictví; accounting errors; accouting fraud; abuse accounting; mistakes; creative accounting