Biologické zbraně a připravenost složek IZS na biologický útok - Kvíderová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Pro svoji bakalářskou práci jsem zvolila téma Biologické zbraně a připravenost složek IZS na biologický útok. V poslední době se stal bioterorismus jedním z nejdůležitějších světových problémů. Teroristické organizace, které by zneužily biologické zbraně jako nástroj nátlaku a vydírání k prosazení vlastních zájmů, by za svůj cíl útoku vybraly především civilní obyvatelstvo. V ochraně obyvatelstva před touto hrozbou, hraje integrovaný záchranný systém důležitou roli. Cílem této práce je poukázat na problematiku biologických zbraní, nastínit možnosti produkce těchto nebezpečných látek, informovat o tom, jak mohou být tyto biologické prostředky šířeny mezi obyvatelstvo a hlavně upozornit na nejvýznamnější zástupce biologických zbraní. Dále popsat integrovaný záchranný systém a jeho jednotlivé složky, které se účastní řešení mimořádných situací s výskytem B-agens. Pro zjištění připravenosti základních složek IZS na biologický terorismus, byl sestaven dotazník, který byl následně předán příslušníkům hasičského záchranného sboru, Policie ČR a zdravotnické záchranné služby k vyplnění. V práci byla ověřována hypotéza, zda složky IZS jsou dostatečně připraveny na biologický útok. Konfrontací získaných informací z literatury, legislativy, elektronických zdrojů a výsledků z dotazníkového šetření, byla v závěru formulována odpověď na položenou hypotézu, a to, že složky integrovaného záchranného systému nejsou v současné době dostatečně připraveny na biologický útok.
Biological Weapons and Readiness of Integrated Rescue System for Biological Attack
Keywords: B-agens; Biologická zbraň; Bioterorismus; Integrovaný záchranný systém; Připravenost; Teroristický útok; Toxin; Typová činnost; B-agens; biological weapon; Bioterrorism; Integrated Rescue System; Readiness; terrorist attack; Toxin; type activity