Ošetřovatelství v paliativní péči o dětské klienty v ČR - Ratiborský, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá tématem paliativní péče u dětských pacientů/klientů. V teoretické části jsou objasněny pojmy paliativní, respitní a hospicové péče jak u dospělých, tak zejména u dětských klientů a jejich rodin. Práce ukazuje vývoj paliativní péče u nás i ve světě a jmenuje současné moderní prvky přístupu v paliativní péči o dítě a jeho rodinu. Praktická část práce je tvořena na podkladě kvalitativního výzkumného šetření, které sledovalo dva cíle a odpovídalo na dvě výzkumné otázky. V prvním cíli, který měl za úkol zmapovat možnou potřebu paliativní péče u dětí v ČR, byla použita výzkumná metoda obsahové analýzy dokumentu z dat získaných z Českého statistického úřadu. Z těchto údajů bylo odhadnuto, kolik dětí v ČR by mohlo vyžadovat paliativní péči. Druhý cíl měl za úkol zmapovat možnosti služeb paliativní péče u nemocných dětí na území ČR. Pro realizaci tohoto cíle byla použita kvalitativní výzkumná metoda hloubkového rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořený 6 respondenty na 6 pracovištích. Byly dotazovány pouze všeobecné a dětské sestry z oddělení či zařízení, která byla záměrně vybrána na základě toho, že se zde sestry mohou častěji setkat s nevyléčitelně nemocným dítětem a jeho rodinou. Tato práce a její výsledky jsou určeny převážně odborné, ale i laické veřejnosti. Výsledky šetření informují o možnostech poskytování paliativní péče o děti a jejich rodiny na daných odděleních. Práce může být využita pro studijní účely, pro práci sester působících v hospicích, na dětské onkologii, v agenturách domácí péče apod. V neposlední řadě je práce určena pro dětské sestry.
Nursing in palliative care of child clients in the CR
Keywords: Česká republika (ČR) Děti Hospicová péče Ošetřovatelství Paliativní péče Respitní péče Služba; Czech Republic (CR) Children Hospice care Nursing Palliative care Respite care Service