Independent Heroines and Their Feministic Attitudes in New York City as Depicted in the Fiction by Edith Wharton and Candace Bushnell. - Jandrič, Marko (Jihočeská univerzita, 2009)
Na základě klasických románů Edith Whartonové, bestselleru současné autorky Candace Bushnellové a teoretické literatury o feminismu bylo provedeno bádání v oblasti vývoje feminismu ve Spojených státech amerických a jeho projevů v beletrii. Základem pro tuto práci byl vývoj feminismu a jeho dopad na moderní společnost. V práci dále následuje pohled na postoje různých žen v dnešním New Yorku a různé prostředky, které v závislosti na jejich životních postojích používají v boji proti stále silné šovinistické patriarchální tradici. Práce se dále zabývá společenským postavením žen v letech 1890 až 1920, stejně tak, jako v moderní době. Za úvodní kapitolou, která se zabývá dějinami feminismu následuje srovnávací studie beletrizovaných ženských postav v New Yorku v době minulé - skrze dílo Edith Whartonové a současné - v díle Candace Bushnellové. Závěr této práce je věnován otázce nakolik tyto autorky skutečně zobrazují měnící se role žen a jejich postoje, obzvláště vůči mužům a manželství.
Independent Heroines and Their Feministic Attitudes in New York City as Depicted in the Fiction by Edith Wharton and Candace Bushnell.
Nezávislé hrdinky New Yorku a jejich feministické postoje v zobrazení Edith Whartonové a Candace Bushnellové.
Keywords: feminismus; New York; Edith Wharton; Candace Bushnell; společnost; feminism; New York; Edith Wharton; Candace Bushnell; society; The Age of Innocence; The House of Mirth; Sex and the City