Předpokládané znalosti z morfologie a anatomie rostlin na základě rozboru učebnic přírodopisu - Kotroušová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce Předpokládané znalosti z morfologie a anatomie rostlin na základě rozboru učebnic přírodopisu je rozdělena na praktickou a teoretickou část. V teoretické části se zabývá vymezením pojmu učebnice a jejími funkcemi ve vzdělávacím procesu, metodami tvorby didaktických testů a také požadavky Rámcového vzdělávacího programu na vzdělávací obor přírodopis, konkrétně na tématický celek anatomie a morfologie rostlin. Vymezeno je jak učivo, tak i očekávané výstupy z tohoto tématického celku. Praktická část je věnována analýze jednotlivých učebnic, a to jak z pohledu úrovně požadovaných znalostí, tak i z pohledu formy zpracování základních poznatků z anatomie a morfologie rostlin. Analýzou učebnic bylo zjištěno, že všechny hodnocené učebnice splňují požadavky MŠMT na tuto oblast vzdělání, avšak mezi jednotlivými hodnocenými učebnicemi jsou obrovské rozdíly. Jako součást praktické části je také vytvořen dotazník, který bude možné použít při následném konkrétním průzkumu znalostí na vybraných školách regionu.
Assumed knowledge of plants morphology and anatomy based on analysis of biology textbooks
Keywords: Rozbor učebnic; předpokládané znalosti; didaktický test; Textbooks analysis; assumed knowledge; didactic test