Obraz řeky Temže v literárním odkazu britských autorů (K. Grahame, J. K. Jerome) - Zemanová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem zkoumání bakalářské práce je literární odkaz britských spisovatelů K. Grahama a J. K. Jeroma, jejichž tvorba je do určité míry spjata s regionem v okolí řeky Temže. Práce v úvodní teoretické části představí pojem literární časoprostor (chronotop) podle studie M. Bakhtina a zaměří se na funkci chronotopu řeky a jejích symbolických významů. Další část práce představí skotského autora dětské prózy Kennetha Grahama v kontextu dětské literatury počátku 20. století a soustředí se na charakteristiku prostoru, krajiny a regionu okolí řeky Temže v Grahamově díle dětské literatury The Wind in the Willows v porovnání s prózou autora J. K. Jeroma Three Men in a Boat. Práce si klade za cíl analyzovat motivy a téma společné oběma autorům a pokusí se o srovnání pojetí prostoru řeky, symboliky významu cesty a hledání smyslu života postav v literatuře pro dospělého čtenáře (J. K. Jerome) a v literárním odkazu prózy pro děti (K. Grahame).
Kenneth Grahame and Jerome K. Jerome, Affinities and Literary Allusions of the River Thames
Keywords: Kenneth Grahame; J. K. Jerome; Temže; Londýn; plavba; Kenneth Grahame; J. K. Jerome; Thames; London; sailing