Komparace množství svalové hmoty a zapojení jednotlivých dolních končetin při Wingate testu u ledních hokejistů vrcholové úrovně - Matoušek, Josef (Jihočeská univerzita, 2023)
V této diplomové práci se zaměřujeme na porovnání množství svalové hmoty, tukové tkáně a výkonu na dolních končetinách u ledních hokejistů v návaznosti na stranu, na kterou lední hokej hrají. Testovaný soubor má 30 vrcholových sportovců ve věku 20 ? 5 let, kteří prvně absolvují měření tělesného složení na nášlapné váze Tanita, dále projdou testováním na bicyklovém ergometru wingate testem. Pro porovnání návaznosti svalové hmoty, množství tuku a výkonosti u dolních končetin použijeme statistické metody, kde prvně ověříme normality hodnot a poté vyhodnotíme data pomocí parametrického párového T-testu nebo za pomoci neparametrického Wilcoxonova testu. Při vyhodnocování testů jsme se zaměřili hlavně na souvislost laterality s námi pozorovanými parametry. Na základě výzkumu můžeme pro daný soubor vyhodnotit, že není významná souvislost mezi množství svalové hmoty ani tukové tkáně na dané dolní končetině v souvislosti s herní stranou, a že ani výkonnost ve smyslu maximálního výkonu, průměrného nebo vrcholového výkonu nemá významnou souvislost s herní stranou a související dolní končetinou.
Comparison of the amount of muscle mass and the involvement of individual lower limbs in the Wingate test for ice hockey players at the top level
Keywords: hráči ledního hokeje; zátěžové testování; lateralita; tělesné složení; tuky; svalová hmota; výkonnost; Wingate test; ice hockey players; load testing; laterality; body composition; fats; muscles; performance; Wingate test