Dílo Aloise Boháče v souvislosti s českým symbolismem - Pavlíčková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2017)
Akademický malíř a středoškolský profesor kreslení Alois Boháč se narodil v roce 1885 ve městě Volyně a zemřel v roce 1945. Jeho tvorba je charakteristická především pohádkovými motivy: v jeho fantaskním světě figurují různé potvůrky, hastrmani, čarodějové, skřeti, chlupatí trpaslíci a jiné bytosti. Tyto motivy se pokusím srovnat s tvorbou českých symbolistních umělců, kteří se ve svých dílech těmito pohádkovými náměty také zabývali. Jde zejména o Maxmiliána Pirnera, Josefa Váchala, Jaroslava Panušku, Richarda Heinricha Teschnera a Hanuše Schwaigera. Soustředím se především na období let 18801914: od počátků symbolismu v českých zemích až po jeho vyvrcholení.
Alois Boháč work in connection with the Czech symbolism
Keywords: Alois Boháč; symbolismus; pohádkové bytosti; potvůrky; fantazie.; Alois Boháč; symbolism; fairly-tale creatures; monsters; fantasy.