Předpoklady komercializace historického posuzování zločinu a trestu aktivitami cestovního ruchu. - Řeřichová, Alena (Jihočeská univerzita, 2008)
Dark Tourism je pojem, který v poslední době získává stále více pozornosti turistů i podnikatelů. Odhaluje škálu aktivit, které přitahují turisty ze všech koutů světa. Jednou z těchto aktivit je historie zločinu a trestu, která odhaluje tu nejtemnější stránku lidské povahy. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že lidé vnímají tuto aktivitu spíše negativně, protože je odpuzuje představa smrti a utrpení. Ale i přes to je návštěvnost míst, které odhalují historii zločinu a trestu, je poměrně vysoká. Lidé navštěvují tato místa kvůli poučení. Chtějí poodhalit kousek historie a získat nové informace. Hlavním cílem této práce bylo zhodnotit současný stav trhu Dark Tourism a zvláště pak jeho odnož historii zločinu a trestu. Provedený výzkum prokázal následující: poprávka po těchto aktivitách je poměrně vysoká, ale nabídka není schopna ji uspokojit. Na území České republiky se nachází jen malý počet komercializovaných produktů, které odhalují historii zločinu a trestu. To poukazuje na příležitost pro podnikatele a investory, aby vystavěli nové objekty či zrekonstruovali stávající objekty. Historie zločinu a trestu na území České republiky je velice bohatá a tajemná a tudíž velmi přitažlivá pro turisty.
Preconditions of commercial use in tourism of historical attitudes to crime and punishment
Keywords: Dark Tourism; postoje obyvatel; atraktivity Dark Tourism; Dark Tourism; attitudes of inhabitants; attractions of Dark Tourism