Vliv kompenzačních cvičení a rehabilitace na pohybový aparát u vrcholových sportovců - Skřivánek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2010)
Za téma mé bakalářské práce jsem si zvolil vliv kompenzačních cvičení a rehabilitace na pohybový aparát vrcholových sportovců. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze využít zkušeností vrcholových sportovců k tomu, že kompenzačními cviky a různými možnostmi rehabilitace můžeme předcházet zdravotním potížím a úrazům. Výzkum byl prováděn metodou kvantitativní za použití metody obsahové analýzy v dané problematice, metodou pozorování ve volejbalové části tréninků, ve kterých se uplatňují kompenzační cvičení, od nejnižších kategorií žáků, kadetů, juniorů po A-tým, několikrát ohodnocený 1. místem v extralize České republiky, jeho někteří hráči jsou českými reprezentanty v juniorské tak dospělé kategorii mužů. Pocity a zkušenosti hráčů byly zjištěny dotazníky, standardizovaný rozhovor se uskutečnil s bývalým trenérem Jihostroje České Budějovice a reprezentace a nynějším trenérem a fyzioterapeutem A-týmu tohoto klubu. Prvním záměrem bylo zjistit používání zdravotních účinků kompenzačních cviků a rehabilitace na upevnění zdraví a omezení úrazů u sportovců a druhým záměrem bylo zapojení práce fyzioterapeuta ve sportovní přípravě. Byly zjištěny rozdíly v uplatňování jednotlivých druhů kompenzačních cvičení u kategorií i hráčů, po rozehřátí chyběla v rozcvičení uvolňovací cvičení. Zdravotní problémy převažují na článcích prstů a zápěstí u horních končetin a v oblasti hlezenního kloubu v dolních končetinách, objevují se už od žáků, zvýšený nárůst je u juniorů. A- tým, vzhledem k ostatním kategoriím, má odpovědnější přístup ke kompenzačním cvičení při svých trénincích, uplatňuje rehabilitaci a využívá každodenně práci fyzioterapeuta, celkově má počet zranění nižší, vzhledem k tréninkové a soutěžní zátěži. Záleží hodně na individuálním přístupu každého hráče, kde se projeví jeho profesionalita nejen ve hře, ale i k vlastnímu přístupu při upevňování svého zdraví. Z toho je zřejmé, že kompenzační cvičení a různé možnosti rehabilitace hrají v předcházení zdravotních potíží nezastupitelnou úlohu.
Compensating exercising and rehabilitation and their effect on locomotive apparatus on top sportsman
Keywords: Kompenzační cvičení; Rehabilitace; compensation exercises; habilitation