Populární hudba a její využití v současných učebnicích anglického jazyka pro střední školy - Konopiská, Šárka (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je zmapovat, jakým způsobem je v současných učebnicích anglického jazyka pro střední školy prezentována anglofonní populární hudební scéna a současně vytvořit přehledovou studii nejčastějších typů aktivit, které jsou v učebnicích navázány na využití populární hudby jakožto specifického typu autentického materiálu. V úvodní části bude představena populární hudba a její pozice a důležitost v cizojazyčné výuce. Dále budou analyzovány vybrané učebnice anglického jazyka pro střední školy s cílem zjistit, v jakém rozsahu a jakým způsobem jsou žákům prezentovány informace z oblasti anglofonní populární hudby, přičemž se zaměříme na konkrétní typy cvičení zaměřené na práci s populární hudbou. V závěru práce bude vytvořen metodický průvodce učitele pro práci s populárními písněmi v hodinách anglického jazyka s návrhy konkrétních aktivit, v nichž budou zohledněny tři základní fáze nácviku poslechu s porozuměním: před-poslechové aktivity fáze samotného poslechu s porozuměním a fáze post-poslechová.
Popular Music and its Use in Contemporary English Language Textbooks for Secondary Schools
Keywords: výuka anglického jazyka; analýza učebnic; střední škola; populární hudba; cizojazyčná výuka; poslech s porozuměním; komunikační kompetence; interkulturní kompetence; před-poslechová fáze; poslechová fáze; post-poslechová fáze; píseň ve výuce anglického jazyka; English Language Teaching; textbook analysis; high school; popular music; foreign language teaching; listening comprehension; communicative competence; intercultural competence; pre-listening phase; listening phase; post-listening phase; song in ELT