Pohledy katolické a protestantské etiky na problematiku umělého přerušení těhotenství - Nová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá otázkou umělého přerušení těhotenství. Předkládá na vybraných zdrojích pohledy katolických a protestantských morálních teologů. Část práce je věnována otázce, kdy začíná lidský život, dále se věnuje čtyřem indikacím, při kterých je interrupce povolována a porovnává postoje katolických a protestantských etiků. Dále pracuje s přikázáním Nezabiješ! a předkládá biblické odkazy, které se interrupcí dotýkají. Část práce je věnována vyjádření Německé evangelické církve k německému zákonu o interrupcích. Na závěr jsou předloženy shody a rozdíly v názorech na interrupci dvou největších křesťanských církví.
Views of Catholic and Protestant Ethics on the Issue of Induced Abortion
Keywords: etika; umělé přerušení těhotenství; etická dilemata; římskokatolická církev; Českobratrská církev evangelická; Německá evangelická církev; 6. přikázání Nezabiješ!; zodpovědný přístup; indikace k umělému přerušení těhotenství; ethics; induced abortion; ethical dilemmas; Roman Catholic Church; Evangelical Church of Czech Brethren; German Evangelical Church; The Sixth Commandment "Thou shalt not kill; " a responsible attitude; indications for induced abortion