Evropská dimenze ve vzdělávání mateřské školy - Havlíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
ANOTACE Evropská dimenze ve vzdělávání mateřské školy Evropská dimenze ve vzdělávání, jakožto výchova k evropanství podporující evropskou integraci, je samozřejmou součástí vzdělávání na základních, středních a samozřejmě na vysokých školách. Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda a případně jak lze promítnout evropské dimenze do vzdělávání nejzákladnějšího, tedy do vzdělávání nejmenších dětí v mateřských školách. Proto je bakalářská práce koncipována do třech základních celků. V první části jde o samotný výklad pojmu v jeho historii, současnosti, souvislostech, v evropských i tuzemských podmínkách. Druhou částí je dotazníkový průzkum, mapující rozsah EDV v českých mateřských školách. Třetí částí, z mého hlediska nejdůležitější, je návrh projektu, kterým by bylo vzdělávání v mateřských školách obohaceno právě o evropskou dimenzi a to v takových pojmech a takovým způsobem, aby byla srozumitelná i této nejmladší kategorii studujících.
European dimension in a education of infant school
Keywords: Evropská dimenze ve vzdělávání mateřské školy; Evropská dimenze; vzdělávání; European Dimension in Education in Nursery Schools; European Dimension; Education; European dimension in a education of infant school