Principy daltonského plánu v podmínkách výchovy mimo vyučování - Zimmermannová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá možnostmi uplatnění principů daltonského plánu v podmínkách výchovy mimo vyučování, tzn. ve školní družině a ve školním klubu. První část práce popisuje historii výchovy mimo vyučování a podmínky výchovy, jako jsou např. legislativní či organizační podmínky. Druhá část práce se zaměřuje na vlastní výzkum na třech základních školách, které využívají daltonské principy ve výuce. Smyslem výzkumu bylo zjistit, jak jsou ve školních družinách na těchto školách využívány ve výchově daltonské principy. V poslední části jsou porovnány podmínky výchovy s tím, jak výchova mimo vyučování reálně probíhá. Dále jsou zhodnoceny možnosti uplatnění daltonských principů ve výchově mimo vyučování.
The Principles of the Dalton Plan within Extracurricular Activities
Keywords: daltonský plán; výchova; výchova mimo vyučování; školní družina; školní klub; svoboda; samostatnost; spolupráce; Dalton Plan; education; extracurricular activities; school club; freedom; independence; cooperation