Vnímání dětí cizinců žijících v České republice - zaměřeno na vietnamskou komunitu - Holíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce pojednává o vnímání dětí cizinců dlouhodobě žijících v České Republice. Zabývá se problematikou vlivu odlišného původu na identitu jedince, jakou roli hraje osobnost člověka a jeho rodinná historie. Cílem práce je také popsat celý proces přizpůsobování a včleňování se mezi kulturní a sociální prostředí České republiky. Zaměřuje se na rozdíly rodinných zvyků, stylu života a proměny identity dětí oproti jejich rodičům a prarodičům. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy týkající se tohoto tématu a jejich vzájemné vztahy. Praktická část se zaměřuje na kvalitativní studii pomocí metody dotazování a techniky rozhovorů se zkoumanými osobami na toto téma.
Foreigners' children's perception staying in the Czech Republic - aimed towards the Vietnamese community
Keywords: Etnicita; identita; cizinec; vietnamská menšina; psychika; rodinné zvyky; integrace.; Ethnicity; identity; foreigner; Vietnamese minority; mental; family traditions; integration.