ÚČAST ČESKÝCH ŽEN V POLITICE 1.REPUBLIKY A PO ROCE 1989 - Jarathová, Olga (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá účastí žen v politice v období první republiky a po roce 1989. První kapitola popisuje snahu žen o vstup do vysoké politiky. Zabývá se jejich úsilím o rovnoprávnost žen a změny stávajících zákonů. Jsou zde uvedeny medailonky vybraných poslankyň prvního českého parlamentu. Ze sociálních problémů tehdejší doby je věnována větší pozornost prostituci, interrupcím a rodinné politice. Druhá část se krátce zabývá mezidobím let 1939 - 1989. Jedná se o období druhé světové války a vlády komunistů. Třetí kapitola je věnována pokračujícímu ženskému hnutí, ženským organizacím a sdružení. Přibližuje současnou rodinnou politiku ovlivněnou politikou rovných příležitostí, uvádí možné bariéry vstupu žen do politiky a návrhy řešení zvýšení participace žen ve vrcholové politice.
Participation of the Czech Women in the Politics of the First Republic and after the Year 1989.
Keywords: feminismus; gender; politika; rodinná politika; sociální politika; Key words: politics; social policy; feminism; gender; family policy