Výskyt mihule potoční (Lampetra planeri ) v Malši v okolí Kaplice - Brabcová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2010)
V rámci ichtyologického průzkumu řeky Malše v Dolním Dvořišti a několika profilů Malše nad Kaplicí byla v roce 2006 prokázána přítomnost mihule potoční (Lampetra planeri). V letech 2007-2009 se na šesti sledovaných lokalitách řeky Malše mezi Dolním Dvořištěm a Kaplicí výskyt druhu potvrdil. Larvy mihulí tvořily více než 90% úlovku, úlovek dospělců byl malý. Ve sledovaném období byly početnosti relativně nízké (maximálně 8 jedinců/m2) a nebyly statisticky odlišné mezi porovnávanými roky a lokalitami. Densita mihulí byla ovlivněna rychlostí proudu a mírou zastínění. Fyzikálně - chemické parametry vody (teplota, pH, koncentrace kyslíku a elektrická vodivost) a také hloubka vody a mocnost sedimentu se na sledovaných mikrohabitatech nacházely v hodnotách optimálních pro výskyt mihulí, a proto nebyly nalezeny žádné korelace mezi početností mihulí a těmito faktory.
The occurrence of brook lamprey (Lampetra planeri )in the Malše River near Kplice
Keywords: mihule potoční; řeka Malše; faktory prostředí; brook lamprey; Malše River; enviromental parameters