The effect of direct predation by fish on cercarial populations of selected trematode species (Digenea) - Heinclová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2019)
Vliv přímé predace byl experimentálně studován predace u čtyř druhů ryb a tří druhů cerkárií (Plagiorchis elegans, Echinoparyphium aconiatum and Trichobilharzia szidati), a to v závislosti na charakteristických vlastnostech predátora i parazita. Studie přináší důkazy o tom, že ryby jsou schopné konzumovat cerkárie motolic a potvrzuje významnou ekologickou roli cerkárií v toku energie v potravních řetězcích.
The effect of direct predation by fish on cercarial populations of selected trematode species (Digenea)
Keywords: Motolice; cerkárie; ryba; vztah predátor-kořist; predace; přenos; funkční odpověď; sladkovodní systém; Evropa; Trematode; cercariae; fish; predator-prey relations; predation; transmission; functional response; freshwater system; Europe