Praktické využití poznatků předporodních kurzů při porodu a v šestinedělí - Jurová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Těhotenství, je jedno z nejkrásnějších okamžiků v lidském životě. Mateřský organismus je vlivem těhotenství podroben mnohým změnám. Žena se připravuje na mateřství. Nastává pro ni zcela nové období, neznámé období. Velikým pomocníkem může být ženě absolvování předporodního kurzu. Pomáhá ženám objasňovat průběh těhotenství, porodu a šestinedělí. Ženy jsou připravené, informované a mají přibližnou představu, co vše mají před sebou. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda jsou ženy spokojené s koncepcí předporodních kurzů. Dílčí cíle měly za úkol zjistit, zda ženy prakticky využívají poznatky předporodních kurzů v těhotenství, při porodu a v šestinedělí. Výzkumné šetření bylo prováděno kvantitativní metodou, formou dotazníku. Respondentky tvořily prvorodičky, které absolvovaly předporodní kurzy. Dotazníky byly rozdávány na oddělení šestinedělí, v nemocnici v Českých Budějovicích a v nemocnici v Příbrami. Dotazník byl anonymní, dobrovolný a výsledky výzkumného šetření byly zpracovány jen v rámci bakalářské práce. Sběr dat probíhal v rozmezí od listopadu 2011 do února 2012. K vyhodnocení dat bylo použito 110 správně vyplněných dotazníků. Pro přehlednost jsou výsledky znázorněny grafy. Všechny cíle byly splněny, ženy jsou spokojené s koncepcí předporodních kurzů. Celkem 72% respondentek hodnotí kurzy jako přínosné, 90% respondentek by absolvovaný kurz doporučilo kamarádkám, 80% respondentek nepostrádalo na kurzu žádné informace. První dílčí výzkumná otázka byla také potvrzena, ženy prakticky využívají poznatky předporodních kurzů v těhotenství. Příprava na porod je hlavním motivem, proč ženy chtějí navštěvovat předporodní kurzy. Druhá výzkumná otázka tedy zněla, ženy prakticky využívají poznatky předporodních kurzů při porodu, a také byla potvrzena. Tento závěr pomohly zhodnotit zpravované grafy 9-13. Ženy uvádějí znalost dechové techniky, znají úlevové polohy, mají informace o pravděpodobném průběhu porodu atd. I na poslední zvolenou výzkumnou otázku bylo odpovězeno, ženy prakticky využívají poznatky předporodních kurzů v šestinedělí. Ženy vědí jak pečovat o prsa po porodu, jak správně dodržovat hygienu po porodu, znají správnou techniku kojení atd. Vypracovaná bakalářská práce může sloužit především porodním asistentkám, které vedou předporodní kurzy. Mohou se inspirovat, jaké informace ženy na předporodních kurzech postrádají, zaměřit se na danou problematiku a nedostatky odstranit. Dále může sloužit bakalářská práce jako výukový materiál pro budoucí porodní asistentky. Rozšíří si obzor, co vše obnáší předporodní příprava.
Practical usage of antenatal courses knowledge in labour and puerperium
Keywords: porodní asistentka; porod; předporodní kurz; předporodní příprava; těhotenství; šestinedělí; midwife; childbirth; birth preparation course; birth preparation; pregnancy; puerperium