Etická dilemata rodičů pečujících o dítě s těžkým postižením v kontextech možnosti pomoci ze strany sociálního pracovníka - Čermáková, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá etickými dilematy, která řeší rodiče pečující o své dítě s těžkým kombinovaným postižením tělesné a mentální složky, v kontextech možnosti pomoci ze strany sociálního pracovníka. V práci jsou nejprve z obecného pohledu charakterizovány rodiny, které mají ve svém středu člověka se zdravotním postižením, sociální služby těmto osobám určené a kompetence sociálních pracovníků. Na bázi etiky dochází k propojení uvedených poznatků a ke specifikaci konkrétních etických dilemat. Ta jsou vybrána na podkladě třech typologických případů, rodičů klientů denního stacionáře Radovan, a podle toho jsou zařazena do třech okruhů. Každý okruh je eticky analyzován, převážně z pohledu křesťanské etiky a zároveň je u něj navržena pomoc ze strany sociálního pracovníka.
Ethical dilemmas which parents might face while taking care of children with major disabilities in the context of help from a social worker.
Keywords: rodina; zdravotní postižení; kombinované postižení; sociální služby; sociální pracovník; etika; křesťanská etika; etické dilema; family; physical disabilities; combined disabilities; social services; social worker; ethics; moral theology; ethical dilemma