Rizika a přínosy vyplývající ze vztahu sociálního pracovníka a klientů s mentálním postižením - Kupsová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá specifiky vztahové problematiky klientů s mentálním postižením v sociálních zařízeních poskytující pobytové služby, klade důraz na vztah mezi klientem a pracovníkem v sociálních službách. Charakterizuje význam mezilidského vztahu pro inherentní důstojnost každého jedince, popisuje kulturní a náboženské zdroje uznání důstojnosti lidí s mentálním postižením v dnešní společnosti. Popisuje způsoby zdravé komunikace, jako nedílnou součást sociálního vztahu, také při prevenci konfliktních situací v pobytovém zařízení. Zjišťuje úskalí nesymetrického vztahu mezi pracovníkem plynoucí z hierarchické struktury organizace, charakterizuje změnu vztahu v rámci procesu deinstitucionalizace. Přibližuje různé náhledy na vztah mezi pracovníkem a klientem v některých klasických i alternativních formách pobytových služeb, zde zastoupených komunitami Archa a camphillskými komunitami. Ve své závěrečné části práce shrnuje rizika a přínosy plynoucí z navázání přátelského vztahu ke klientovi s mentálním postižením, rizika spočívající v nevyváženosti vztahu a nepřirozeného vztahového prostředí pobytových služeb.
Risks and Benefits of the Interactions between Social Workers and Mentally Disabled Clients
Keywords: mentální postižení; pobytové zařízení; sociální práce; přátelský vztah; křesťanská láska; inherentní důstojnost; deinstitucionalizace; camphillská komunita; na osobu zaměřený přístup; mental disability; residential facility; social work; friendly attitude; Christian love; inherent dignity; deinstitutionalisation; Camphill community; client oriented approach