Vnímání homosexuality učiteli mateřských škol - Prexlová, Julie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou homosexuality ve spojení s rodičovstvím a výchovou dítěte a také náhledem učitelů mateřských škol na toto téma. Práce je rozdělena do dvou základních oddílů, teoretické části a praktické části. V teoretické části práce se věnuji sepsání faktů, které jsou podkladem pro vhled do fenoménu homosexuality. Prostor věnuji také genderu a profesní přípravě předškolních učitelů. Chci tím vyvodit sociální institucionálně-předškolní platformu, ale okrajově také rodinnou platformu, na jaké může stát dítě homosexuálních rodičů. V praktické části se budu věnovat kvantitativnímu výzkumu na vzorku končících ročníků vysokoškolsky vzdělaných pedagogů pro specializaci v mateřských školách. Výzkum mapuje možný přístup dnešní generace pedagogické společnosti v českém prostředí vůči homosexualitě a přístup k dítěti homosexuálních rodičů. Výsledky výzkumu jsou graficky znázorněny a vyhodnoceny.
Relationship Homosexuality and Parent from sight teachers of kindegarden
Keywords: homosexualita; coming out; stereotypy; homosexuální rodiče; učitelky MŠ; homosexuality; coming out; stereotypes; homosexual parents; kindegarten teachers