Využití táborové hry jako prostředku prevence rizikového chování - Švestková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce pojednává o možnostech využití táborové hry jako prostředku prevence rizikového chování. Je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou definovány základní pojmy, kterými jsou volný čas, výchova ve volném čase, rizikové chování, prevence a hra. Cílem praktické části je vlastní projekt realizovaný formou táborové etapové hry, která byla vytvořena pro konkrétní organizaci (tábornický oddíl) pracující s dětmi ve volném čas a byla vyzkoušena na letním táboře. Pro následné zhodnocení projektu byly využity metody kvalitativního výzkumu - zúčastněné pozorování, skupinová diskuze a polostrukturované rozhovory. Praktickým cílem bylo vytvoření táborové hry, ale kromě toho práce sleduje možnosti využití této hry nejen jako programu tábora, ale také jako prostředku primární prevence rizikového chování. Projekt táborové hry s podrobným popisem jednotlivých činností, potřebných pomůcek a pokynů k jejich provedení je součástí příloh a může být nadále využíván dalšími organizacemi.
The use of camp game as an instrument of prevention of dangerous behaviour
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; rizikové chování; prevence; táborová hra; Free time; leisure activities; leisure time; risky behaviour; prevention; camp game