Motivace a školní úspěšnost žáků na 1. stupni ZŠ - Vejvodová, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce je zjistit, jak učitelé pracují s motivací, jaké využívají motivační prostředky, jak pracují s odměnou a trestem, a jak souvisí motivace se školní úspěšností. Práce je rozdělena do dvou částí, a to teoretické a praktické. V teoretické části jsou zachyceny teoretická východiska motivace ve školním kontextu. Praktická část je věnována výzkumu učitelského pojetí motivace na 1. stupni ZŠ ve vztahu ke školní úspěšnosti. Výzkum byl realizován prostřednictvím smíšeného výzkumu. Byly provedeny polostrukturované rozhovory s 8 respondentkami, které byly doplněny dotazníkovým šetřením. Z provedeného výzkumu bylo zjištěno, že učitelé vnímají motivaci jako klíčový aspekt vyučovacího procesu, využívají velké množství motivačních prostředků, kdy jejich vhodnost měří především dle reakcí žáků. Diferenciaci motivačních postupů provádí téměř všichni pedagogové, a to na základě různých faktorů. Bylo prokázáno, že učitelé vnímají propojení mezi motivací a školní úspěšností. U žáků s rizikem školní neúspěšnosti se ukázalo, že pedagogové vnímají potřebu podpory dítěte komplexně a v celém procesu učení. V případě odměňování byla zjištěna široká paleta materiálních a nemateriálních odměn, které jsou využívány ve vyučovacím procesu. Mezi hodnocením a motivací žáka 1. stupně ZŠ byla zjištěna významná souvislost. Hodnocení hraje zásadní roli při utváření motivace žáků a jejich zapojení do procesu učení. Pedagogy je využíváno slovní a kvantitativní hodnocení. Zjištěné poznatky mohou být pozitivním přínosem pro různé zainteresované strany ve vzdělávacím sektoru. Budoucí výzkum by mohl být rozšířen o zkoumání vlivu dalších proměnných, jako je socioekonomické zázemí nebo zapojení rodičů.
Motivation and school success of primary pupils
Keywords: motivace; motivační činitelé; školní úspěšnost; učitel; odměny; motivation; motivating factors; school success; teacher; rewards