Uspokojování psychosociálních potřeb u pacientů na očním oddělení - Kalábová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem bakalářské práce bylo, zjistit u pacientů na očním oddělení psychosociální potřeby a jejich uspokojování. Před samotným výzkumem byli zvoleny dvě hypotézy. První hypotéza se týkala, zda pacienti na očním oddělení mají problémy s orientací v prostoru. Druhá hypotéza byla zaměřena, zda mají pacienti na očním oddělení při hospitalizaci problémy s navazováním kontaktu se spolupacienty. Bakalářská práce je složena s teoretické a praktické části. V teoretické části bylo mým cílem podat dostatečné informace o potřebách a jejich uspokojování. Vytyčit problémy pacientů na očním oddělení před i po operaci. Popsat ošetřovatelskou péči o zrakově nemocné v nemocniční i domácí péči. Jsou zde shrnuty i problémy, s kterými se mohou pacienti potýkat při propuštění domů i následné socializaci. Praktická část byla vedená kvantitativním výzkumem, kde metodiku práce tvořil nestandarizovaný anonymní dotazník. Dotazník tvořil 30 otázek, které byli zaměřeny na uspokojování biopsychosociálních potřeb. Výzkumný soubor tvořili pacienti na očním oddělení nemocnice Jihlava. Celkem bylo rozdáno 60 dotazníků, pro výzkum bylo použito 50 dotazníků. Výsledky výzkumu byly zpracovány do grafů a některé grafy jsou doplněny o tabulky. V diskusi byli prodiskutovány jednotlivé výsledky a zhodnoceny hypotézy. První hypotéza, která se týkala prostorové orientace pacientů na očním oddělení byla vyvrácena a druhá hypotéza, která se týkala navazování kontaktů pacientů se spolupacienty se také nepotvrdila. Díky této výzkumné práci jsem narazila na problém s odbornou literaturou, které byl značný nedostatek. Převážně se týkal, uspokojování potřeb a ošetřovatelské péče o nemocné se zrakovým onemocněním. Tyto nemocné se vyskytují ne jen na očním oddělení, ale mohou být hospitalizováni i na jiných specializovaných ošetřovacích jednotkách. Ráda bych byla, kdyby prostřednictvím této práce byla napsána odborná literatura, která by pomohla ne jen studentům, ale také sestřičkám pracujícím na očním oddělení i mimo něj.
Satisfaction of patients psychosocial needs at ophthalmology department
Keywords: psychosociální potřeby; pacient se zrakovým onemocněním; oční oddělení; orientace v prostoru; the psychosocial needs; The patient with ophthalmic diseases; the ophthalmology department; the three-dimensional orientation